شکستگی لگن

در اثر ضربات شدید به لگن خاصره، شکستگی لگن ایجاد می گردد. ایجاد این عارضه در افراد جوان، عموما بر اثر ضربات شدیدی از قبیل: تصادف و سقوط از ارتفاع ایجاد می گردد.  این شکستگی در افراد مسن تر، به دلیل پوکی استخوان که منجر به ضعف استخوان ها می شود بروز می نماید. در این افراد به سهولت و با ضربات کم و حتی با زمین خوردن شکستگی لگن رخ می دهد.

شکستگی لگن می تواند در سه سطح بروز نماید:

شکستگی حلقه لگن که در استخوان های ساکروم، ایلیوم، ایسکیوم و پوبیس ایجاد می شود. این نوع شکستگی میتواند پایدار بوده و شکل حلقوی را تغییر ندهد و یا ناپایدار بوده و در چند نقطه رخ دهد.

در شکستگی های ناپایدار، حلقه لگن در هر دو ناحیه عقب و جلو باز می شود. باز شدن حلقه لگن در جلو می تواند به صورت باز شدن سمفیز پوبیس (محل پیوند دو استخوان در جلو) یا به صورت شکسته شدن راموس های پوبیس دیده شود و باز شدن حلقه لگن در عقب ممکن است به دلیل شکستگی استخوان های ایلیوم، ساکروم و یا در رفتگی مفصل بین آن ها صورت پذیرد.

 

علت شکستگی لگن

درد در محل شکستگی، اصلی ترین علامت در شکستگی های پایدار می باشد. ممکن است پوست روی محل شکستگی متورم و کبود باشد و فشار آوردن به محل شکستگی، بیمار را دچار احساس درد شدیدی می کند.

در شکستگی های ناپایدار، درد در تمام ناحیه لگن مهمترین علامت می باشد. در این نوع شکستگی ها هر گونه حرکت برای بیمار ایجاد درد کرده و بعد از شکستگی بیمار قادر به حرکت نخواهد بود.

از دیگر علل این نوع شکستگی ها می توان به تورم و کبودی در ناحیه لگن اشاره نمود. این شکستگی ها ممکن است با خونریزی شدید همراه بوده و کبودی و تورم بعد از شکستگی می تواند بر اثر همین خونریزی ها باشد.

شکستگی استخوان لگن در افراد مسن

از مهم ترین عامل هایی که خطر شکستگی لگن را افزایش میدهد افزایش سن است. این عارضه در افراد بالای 65 سال بیشتر میشود. طی گذر عمر و افزایش سن استخوان های بدن ضعیف تر و شکننده تر میشوند. هنگامی که افراد مسن در تحرکات عادی روزانه خود دچار مشکل و عدم تعادل میشوند احتمال شکستگی لگن با زمین خوردن بیشتر میشود. همچنین مشکلاتی نظیر بیماری های سکته مغزی، نوروپاتی و پارکینسون خطر افتادن را افزایش میدهد.

شکستگی لگن کودکان

در کودکان این خطر به علت تصادفات و شیطنت های کودکی افزایش میبابد. با اینکه کودکان استخوان های قوی دارند و به ندرت دچار شکستگی میشوند. اما در طی ورزش و بازی های خطرناک شکستگی لگن ممکن است اتفاق بیافند.

شکستگی لگن جوانان

از رایج ترین علت ها در شکستگی لگن برای جوانان تصادف های حین رانندگی است. معمولا جوانان هنگامی که ضربه شدیدی به لگنشان وارد میشود و یا زمین خوردن های طولانی مدت را تجربه میکنند لگن ضعیف تر شده و احتمال شکستگیش افزایش میابد.

شکستگی لگن در زنان

از دلایل شکستگی لگن در زنان میتوان به یائسگی در سنین بالا تر اشاره کرد که توده استخوانی را از دست میدهند. از دیگر دلایلی که باعث میشود شکستگی لگن در زنان بیشتر از مردان باشد میزان پوکی استخوان بیشتر است.

شکستگی لگن بزرگسالان

بزرگسالان برای جلوگیری از ضعیف شدن لگن باید رژیم غذایی مناسبی را داشته باشند. کمبود ویتامین ها، مصرف نادرست غذا، عدم تحرک کافی و مصرف الکل از دلایل شکستگی لگن در بزرگسالان میباشد. همچنین ممکن است لگن در تصادفات نیز دچار شکستگی شود.

علائم شکستگی لگن

ممکن است نوک تیز قطعات شکسته شده در رگ های بزرگ لگن فرورفته و آن ها را پاره نمایند و نیز رگ های خونی می توانند به شدت دچار کشیدگی و نهایتا پارگی شوند که این اتفاق بر اثر جابجایی زیاد استخوان ها رخ می دهد.

خونریزی در برخی موارد از خود استخوان جاری می شود و از محل شکستگی نشات می گیرد. گاهی در اثر ازدیاد میزان خونریزی فرد دچار کاهش فشار خون شدید می شود.

شکستگی ناحیه لگن ممکن است به دستگاه ادراری آسیب هایی نظیر: ادرار خونی، خونریزی از مجاری ادراری و عدم توانایی در ادرار کردن وارد سازد و حتی در موارد حادتر ممکن است منجر به پاره شدن پوست بیمار در نایه کشاله ران و حتی مقعد شود.

اغلب، در آسیب دیدگی های شدید و جابجایی های زیاد قطعات شکسته شده، ممکن است اعصاب مهم لگن شدیدا کشیده شده و دچار فلج شوند و بدنبال آن اندام تحتانی را درگیر مشکلات حسی و حرکتی نمایند.

میتوانید جهت مشاوره و نوبت گیری فرم زیر را پر کنید:

این صفحه حاوی یک فرم است، شما می توانید آن را ببینید اینجا

درمان شکستگی لگن

ترمیم و یا درمان شکستگی لگن بستگی به عواملی از جمله سلامت کلی ، نوع آسیب و سن بیمار دارد و اگر لگن دچار شکستگی شود یک الی دو روز بعد باید جراحی صورت گیرد ، اما در برخی از افراد به دلیل شرایط خاص و کهولت سن این امکان وجود ندارد و در نتیجه برای تشخیص شرایط مورد نظر حتما توصیه می شود به متخصص در این زمینه مراجعه کنید.

درمان شکستگی لگن بدون جراحی
برای درمان شکستگی لگن بدون عمل جراحی از دارودرمانی و فیزیوتراپی استفاده می شود و شیوه دیگری برای ترمیم و جوش خوردن استخوان ها وجود دارد که در مواقع خاصی با توجه به توصیه پزشک انجام می شود و آن گچ گرفتن شکستگی لگن است ، به طور معمول استفاده از این روش به قرار گیری استخوان ها در جای قبلی خود کمک می کند.

درمان شکستگی لگن با استفاده از لیزر
در این روش برای جوش دادن استخوان های ترک خورده از لیزر استفاده می شود ، که معمولا راهی ایمن و بی خطر محسوب می شود و استخوان های آسیب دیده در شکستگی لگن به کمک امواج الکترونیکی ترمیم می شوند.

درمان شکستگی لگن با استفاده از فیزیوتراپی
در این روش فیزیوتراپ بعد از جراحی تعویض مفصل به بیمار تمرینات ویژه ای را آموزش می دهد که تغییرات بسیار زیادی در دامنه حرکتی او ایجاد خواهد شد و بعد از گذراندن جلسات فیزیوتراپی انعطاف پذیری و قدرت دوباره به بیمار باز خواهد گشت و میزان زیادی شکستگی لگن ترمیم می یابد.

شکستگی لگن بعد از چه مدت بهبود پیدا می کند؟

به طور کلی شرایط بهبود بیمار به عوامل مختلفی بستگی دارد و در صورت موفقیت آمیز بودن جراحی و رعایت کردن نکات مراقبتی حدودا بعد از دو الی شش هفته بیمار می تواند بهبودی لگن خود را حس کند و احساس راحتی بیشتری نسبت به قبل داشته باشد و در این مدت برای اینکه بیمار با مشکلی مواجه نشود توصیه می شود هیچ گونه فعالیت سنگینی انجام ندهد و همچنین تقویت استخوان ها ، مفاصل و ماهیچه ها نیز در بهبودی شکستگی لگن بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

دکتر امیر فرزام پور

متخصص طب فیزیکی _ بیماری های عضلانی و اسکلتی

ازن تراپی _ لیزر درمانی _ روش پی آر پی