روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی و التهابی است. به این معنی که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به سلول های سالم بدن شما حمله می کند و باعث التهاب در قسمت های آسیب دیده بدن می شود. اگر شما هم به این بیماری مبتلا شده اید ، توصیه می شود برای درمان به دکتر امیر فرزام پور ، متخصص طب فیزیکی کرج ؛ از برجسته ترین متخصصان طب فیزیک در استان البرز مراجعه کنید.
روماتیسم مفصلی چه نقاطی از بدنرا درگیر می کند
آرتریت روماتوئید معمولا مفاصل دست ، مچ دست و زانو را درگیر می کند. در مفصل مبتلا به روماتیسم ، پوشش مفصل ملتهب می شود و باعث آسیب به بافت مفصل می شود. این آسیب بافتی می تواند باعث درد طولانی مدت یا مزمن، عدم تعادل و تغییر شکل شود. روماتیسم مفصلی همچنین می تواند سایر بافت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد مشکلاتی در اندام هایی مانند ریه ها، قلب و چشم ها شود.
علائم و نشانه های روماتیسم مفصلی چیست؟
درد در مفاصل
سفتی در مفاصل
حساسیت و تورم در مفاصل
علائم مشابه در هر دو طرف بدن مانند هر دو دست یا هر دو زانو
کاهش وزن
تب
خستگی
ضعف
چه چیزی باعث روماتیسم مفصلی می شود؟
آرتریت روماتوئید نتیجه یک پاسخ ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول های سالم خود حمله می کند. علل خاص روماتیسم ناشناخته است، اما برخی از عوامل می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
عوامل خطر برای روماتیسم مفصلی چیست؟
سن
آرتریت روماتوئید می تواند در هر سنی شروع شود، اما احتمال آن با افزایش سن بیشتر می شود. روماتیسم در میان افراد مسن بیش از شصت ساله شایع تر می باشد.
جنسیت
معمولا زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان به روماتیسم مفصلی مبتلا می شوند.
ژنتیک
افرادی که با ژن های خاص متولد می شوند بیشتر در معرض ابتلا به آرتریت روماتوئید هستند. زمانی که افراد دارای این ژن ها در معرض عوامل محیطی مانند سیگار کشیدن و یا فردی چاقی مفرص قرار می گیرند، خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی ممکن است ، در این افراد بیشتر شود.
استعمال سیگار
مطالعات متعدد نشان می دهد که مصرف دخانیات وکشیدن سیگار خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را در افراد افزایش می دهد و می تواند، موجب شدت گرفتن این بیماری در افراد شود.
زایمان
زنانی که هرگز زایمان نکرده اند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به روماتیسم قرار گیرند.
چاقی
چاقی می تواند خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش دهد. هر چه فرد اضافه وزن بیشتری داشته باشد، خطر مبتلا شدن به این بیماری افزایش می یابد.
مهم ترین علائم روماتیسم مفصلی
درد در مفاصل:
این درد به صورت همزمان در نقاط مختلف ، مفاصل ایجاد می شود ، به ویژه بعد از بیدار شدن در هنگام صبح و حتی بعد از استراحت کردن .
تب و قرمزی مفاصل:
مفاصلی که درگیر التهاب می شوند ، به مرور زمان دچار سفتی و کاهش قدرت حرکت در نواحی مختلف خواهند شد و این التهاب باعث ایجاد تورم در مفاصل می شود.
بی حالی و خستگی مفرط:
یکی دیگر از علائمی که روماتیسم مفصلی به همراه دارد ، کمبود انرژی ، بی حالی بسیار شدید و همچنین کاهش عملکرد مناسب در بدن می باشد.
بالا رفتن دمای بدن:
گاهی روماتوئید آرتریت باعث ایجاد تب و افزایش دمای بدن خواهد شد این علائم عوارضی همچون کم اشتهایی ، احساس درد در قفسه سینه ، تورم بسیار شدید در نوک انگشتان و خشکی چشم را به دنبال خواهد داشت.
راهکار های موثر برای کاهش عوارض روماتیسم مفصلی
1. فیزیوتراپی و انجام تمرینات مناسب برای مفاصل به انعطاف پذیری و کاهش درد در نقاط آسیب دیده کمک می کند و همچنین استفاده از استحمام سرد و گرم و تکنیک های آب درمانی به کاهش درد ناشی از روماتیسم مفصلی کمک خواهد کرد.
2. تغییر در رژیم غذایی و استفاده از میوه و سبزیجات و ماهی های چرب به کاهش التهاب در مفاصل کمک می کند. برخی مکمل های غذایی خاصیت ضد التهابی و آرام بخش دارند و در مدیریت روماتیسم مفصلی بسیار موثر هستند. توصیه می شود قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی حتما با پزشک خود مشورت کنید.
آیا پی ار پی در درمان روماتیسم مفصلی موثر است؟
این درمان با گرفتن خون از بیمار گرفته می شود و بعد از چرخاندن در سانتریفیوژ ، محلولی حاوی مقادیر قابل توجهی پلاکت به دست می آید که دارای غلظت بالایی از پروتئین رشد می باشد ، که این پروتئین ها دارای خواصی هستند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت:
• کمک به کاهش درد
• تسریع در التیام آسیب های مفصلی
• ترمیم بافت هایی که نرم هستند
نحوه تشخیص روماتیسم مفصلی
روماتیسم با بررسی علائم، انجام معاینه فیزیکی و عکس برداری رادیولوژی و انجام آزمایشات خونی قابل تشخیص می باشد. بهتر است که آرتریت روماتوئید حداکثرتا 6 ماه پس از شروع علائم تشخیص داده شود تا افراد مبتلا به این بیماری بتوانند درمان را، برای کند کردن یا متوقف کردن پیشرفت روماتیسم مانند آسیب به مفاصل شروع کنند.