الکترومیوگرافی یک روش تشخیصی زیر مجموعه الکترودیاگنوز می باشد که مشکلات عصبی و عضلانی را مورد بررسی قرار می دهد. برای انجام این تست با استفاده از الکترودهای سطحی توانایی نورون های حرکتی در انتقال پیام های الکتریکی مورد بررسی قرار می گیرند. نورون های حرکتی، سلول های عصبی هستند که وظیفه کنترل عضلات را به عهده دارند. همچنین، سوزن الکترومیوگرافی فعالیت عضلات در حالت استراحت و انقباض را نیز مورد بررسی قرار می دهند. در این مقاله از دکتر امیر فرزام پور متخصص طب فیزیکی در کرج به موضوع الکترومیوگرافی می پردازیم.

الکترومیوگرافی

الکترومیوگرافی یا EMG چیست؟

الکترومیوگرافی (EMG) و تست هدایت عصبی (NCS) میزان واکنش عضلات را اندازه گیری می کند. زمانی که سیگنال های عصبی از مغز به ماهیچه وارد می شود تا این ماهیچه ها حرکت کنند تست گرفته می شود. اگر آزمایش مشکلی را نمایان کند. احتمال دارد که اختلال عصبی عضلانی وجود داشته باشد. تست نوار عصب عضله معمولا زمانی گرفته می شود که عضلات گرفته باشد.

الکترومیوگرافی چه کاربردهایی دارد ؟

  • تشخیص بیماری که موجب غیر عادی شدن فعالیت الکتریکی عضلات و اعصاب می شوند را مشاهده و در تشخیص فعالیت الکتریکی عضلات و اعصاب، به پزشک کمک می کند در نتیجه مشکل بیمار را به درستی تشخیص خواهد داد.
  • تشخیص آسیب دیدگی ریشه های عصبی؛ مانند مشکلات سیاتیک
  • تشخیص آسیب دیدگی یا تحت فشار قرار گرفتن عصب؛ مانند سندروم تونل کارپال
  • تشخیص بیماری هایی از قبیل اسکلروز آمیوتروفیک جانبی، میاستنی گراویس و دیستروفی عضلانی که که شیوع کمتری دارند.

الکترومیوگرافی چگونه انجام می شود ؟

تست الکترومیوگرافی حدود به مدت ۱۵ دقیقه به طول می انجامد، فرد ابتدا روی تخت معاینه یا یک صندلی راحتی قرار می گیرد. ممکن است در طول انجام تست برای بررسی بیشتر ، پزشک از فرد بخواهد موقعیت قرارگیری خود را تغییر بدهد.

ممکن است حین انجام تست کمی درد و ناراحتی احساس کنید داشتن این احساس طبیعی است و جای نگرانی نیست.

فرد می تواند در صورتی که حس ناراحتی داشت ، از پزشک تقاضا کند که انجام تست را با وقفه کوتاهی انجام دهد.

مراحل انجام الکترومیوگرافی

  • پزشک چندین الکترود کوچک را بر روی سطح پوست قرار می دهد که ارتباط نورون های حرکتی را با عضلات ارزیابی کند.
  • الکترودها  محرک الکتریکی را به اعصاب منتقل می کنند و اطلاعات عصبی را به صورت امواج به کامپیوتر می فرستند. در این مرحله ممکن است کمی احساس گز گز یا سوزن سوزن شدن یا کش آمدن عضلات را در محل داشته باشد. بعد از اتمام کار، الکترودها از سطح پوست برداشته می شوند.
  • بعد از پایان مرحله اول تست الکترود سوزنی انجام می شود به نحوی که پزشک قسمت هایی از بدن فرد را ضد عفونی می کند و سوزن های نازک و کوچکی که در واقع الکترود هستند در نواحی معین قرار می دهد.
  • ممکن است مقداری سوزش احساس کنید. الکترودهای سوزنی، فعالیت الکتریکی عضلات را در حالت استراحت و انقباض به طور جداگانه اندازه می کند.
  • فعالیت الکتریکی عضلات توسط نمایشگر کامپیوتر، به صورت امواج قابل مشاهده و نیز اصوات قابل شنیدن تبدیل می شود.
  • توصیه می شود که قبل از انجام الکترومیوگرافی به حمام بروید تا هر گونه مواد چربی روی پوست از بین برود.
  • همچنین از مصرف هر گونه لوسیون و مواد چرب کننده بر روی منطقه ای از پوست که تحت درمان است خودداری نمایید.

جهت دریافت ماشوره و رزرو نوبت برای تست الکترومیوگرافی فرم تماس زیر را پر نمایید.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

آیا انجام تست نوار عصب و عضله درد دارد؟

معمولا این تست الکترومیوگرافی روشی است که با کمترین خطرات و عوارض شناخته می شود. به طور کلی تنها زمانی که سوزن به بدن برای تشخیص وارد می شود؛ کمی درد و خونریزی احساس می شود. البته ممکن است در محل وارد شدن الکترود سوزنی کمی کبودی، تورم و آسیب عصبی نیز اتفاق بیافتد که عوارض بسیار ناچیز و گذار می باشد. اگر بیمار درد را همچنان بعد از چند روز به همراه داشت، به توصیه پزشک می تواند با مسکن آن درد را کاهش دهد.

چطور برای الکترومیوگرافی آماده شویم؟

پیش از انجام تست به پزشکتان برای مصرف دارو های خود اطلاعات کافی را بدهید. اختلال های خونریزی، ضربان قلب و مسائلی از این دست نیازمند مراقبت هایی می باشند. و احتمال دارد که الکترومایوگرافی برای شما خطرناک باشد. از این رو تمامی بیماری های مزمن و ریشه ای در بدنتان را به متخصص توضیح دهید.

زمانی که پزشک تشخیص داد که شما می توانید این تست را انجام دهید. باید مراقبت های زیر را انجام دهید.

  1. چند ساعت قبل از انجام تست از مصرف دخانیات به خصوص سیگار پرهیز کنید.
  2. بهتر است چربی بر روی بدنتان نباشد. از این رو پیش از تست حتما دوش بگیرید اما از کرم و لوسیون استفاده نکنید.
  3. بهتر است برای دسترسی بهتر پزشک به شما لباس مناسب و راحتی بپوشید. احتمال دارد برای انجام تست نیاز باشد تا لباستان را عوض نمایید.
ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Instagram