به انقباض اتفاقی و غیرارادی یک یا تعدادی از عضلات بدن گرفتگی عضلات گفته می شود ، اگرچه این وضعیت ضرری برای بدن ندارد ، اما به طور موقت استفاده از آن عضله را برای فرد غیرممکن می کند. این عارضه ، بیشتر در عضله ساق پا اتفاق می افتد ، بخصوص در ماهیچه کالف. علاوه بر درد ناگهانی و شدید ، ممکن است یک توده سخت از بافت عضلانی را در زیر پوست خود احساس کنید. احساس گرفتگی در عضلات معمولا خود بخود ناپدید می شود و به ندرت آنقدر جدی می شود که نیاز به مراقبت پزشکی پیدا کند. با اینحال ، اگر گرفتگی عضله همراه با علائم تورم ، قرمزی یا تغییراتی در پوست ، ضعف عضلانی و با خود مراقبتی بهبود پیدا نکند ، باید به دکتر امیر فرزام پور ، بهترین متخصص طب فیزیکی کرج مراجعه کنید.

گرفتگی عضلات - دکتر فرزام پور

 

نشانه های رایج در گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات یک وضعیت معمولی است که می تواند در افرادی اتفاق بیفتد که فعالیت بدنی زیادی دارند یا در کسانی رواج پیدا می کند که به طور مداوم عضلات آنها به حالت فشرده‌ای در می آید ، مانند نشستن بر روی میز کار. این وضعیت معمولاً به عنوان یک علامت از اضطراب ، استرس ، یا حتی بیماری‌هایی مانند کمبود ویتامین D ، کلسیم ، یا منبع غذایی غنی از پروتئین می‌تواند رخ دهد.

مهم ترین نشانه‌های گرفتگی عضلات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد عضلانی. درد می تواند از سطح ملایم تا شدید و تند باشد و معمولاً در نقاط مختلف بدن احساس می‌شود.
  • تورم عضلات. عضلات ممکن است متورم ، بزرگتر و آبکی شوند.
  • احساس سفتی. عضلات ممکن است سخت تر از حالت معمولی باشند و احساس سفتی کنند.
  • کمر درد. درد در این ناحیه می تواند از سطح ملایم تا شدید باشد و معمولاً در نقاط مختلف کمر احساس می‌شود.
  • احساس خستگی. شاید احساس ضعف و خستگی داشته باشید که این قضیه هم سطوح مختلفی دارد و معمولاً در نقاط مختلف بدن احساس می‌شود.
  • احساس گرمی. عضلات ممکن است گرم تر از حالت معمولی باشند و احساس گرمی کنند.
  • احساس سردی. احساس سردی عضلات نسبت به حالت عادی ممکن است پیش بیاید.
  • احساس خواب رفتگی. گاهی شاید حس خواب رفتگی به شما دست بدهد و معمولاً در نقاط مختلف بدن حس می‌شود.

علل احساس گرفتگی در عضلات

استفاده بیش از حد از یک عضله ، کشیدگی عضله یا به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت ماندن می توانند موجب گرفتگی عضلات گردند. در بسیاری از موارد البته علت ناشناخته باقی می ماند.

فشردگی عصب

 فشردگی اعصاب در ستون فقرات دردی شبیه به گرفتگی در ساق پا ایجاد می کند که درد با راه رفتن زیاد ، بدتر می شود. گرفتگی عضلات یکی از عکس العمل های ایمنی و طبیعی بدن نسبت به اختلالاتی است که در عملکرد ماهیچه یا رشته های عصبی اطراف آن اتفاق می افتد. گرفتگی پشت که بسیار شایع است ، معمولا بر اثر حرکت های ناگهانی و نامناسب اتفاق می افتد و باعث کشش های شدید در بافت ماهیچه ای و عصبی عضلات ناحیه می شود و با درد و ناراحتی همراه است.

کمبود مواد معدنی

 گرفتگی عضلات در بسیاری موارد به بروز اختلال در تعادل مواد معدنی و آنزیم ها در بدن مربوط می شود. کاهش یا افزایش آن ، منجر به انقباض عضله و جلوگیری از بازگشت آن به حالت اول می شود.

کم آبی

اولین نشانه های گرفتگي عضلات ، درد شدیدی است که بسته به موقعیت ناحیه صدمه دیده ، در پشت یا گردن ظاهر می شود. این درد که با انقباض دردناک ماهیچه همراه است ، ممکن است بین چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد و در اکثر موارد بدون نیاز به اقدام خاصی رفع می شود.

علل دیگر گرفتگی عضلات طبق فرمایشات بهترین دکتر طب فیزیکی در کرج

  1. خستگی عضلانی و ورزش شدید
  2. گرفتگی عضله ناشی از حاملگی که معمولا در سه ماهه سوم ایجاد می شود و معمولاً بعد از تولد نوزاد بهبود می یابد
  3. نشستن طولانی مدت
  4. کمبود پتاسیم در مواد غذایی
  5. اختلال تنظیم کلسیم
  6. کمبود غذایی منیزیم
  7. مسمومیت با سموم مانند سرب
  8. برخی از بیماریها مثل میوتونی بصورت گرفتگی عضلانی خود را نشان می دهد که با سرما بدتر می شود.

راه های پیشگیری از گرفتگی عضلات

در هر عضله ای در بدن ممکن است دچار گرفتگی و یا اسپاسم عضلات شود. در حالی که بسیاری از اسپاسم ها بدون ضرر هستند ، اما ممکن است بی توجهی به این علائم ، منجر به مشکلات متعدد برای فرد شود. دردهای ناشی از گرفتگی در عضلات اغلب بسیار دردناک هستند ، به صورتی که مانع از انجام فعالیت های روزمره در افراد می شوند. به همین دلیل ، طبق توصیه بهترین پزشک طب فیزیکی در کرج ، بهتر است با انجام راهکارهایی از وقوع آن پیشگیری نمود :

  • بسیاری از متخصصین طب فیزیکی معتقد هستند که یکی از علت های اصلی اسپاسم عضلات ، کم آبی بدن می باشد. به همین دلیل توصیه می شود ، حداقل ۸ لیوان آب در طول روز بنوشید. برای افرادی که فعالیت های بدنی زیادی دارند و ورزش می کنند ، نوشیدن مایعات فراوان بسیار مفید می باشد.
  • از دیگر علل ایجاد گرفتگی در عضلات ، کمبود پتاسیم و سدیم در بدن می باشد. به همین دلیل ، برای پیشگیری از بروز چنین دردهایی لازم است مصرف این مواد را در رژیم غذایی خود قرار دهید. بررسی ها نشان می دهد مصرف ویتامین E ، B ، D و زینک تا حد زیادی احتمال گرفتگی عضلات را کاهش می دهد.
  • حتما قبل از ورزش کردن بدن خود را گرم نمایید و در انتهای ورزش با انجام حرکات کششی ، بدن را سرد کنید.
  • با ورزش کردن می توانید عضلات بدن را تقویت نمایید ؛ بنابراین داشتن برنامه منظم و مناسب ورزشی تا حد زیادی خطرات اسپاسم عضلانی را کاهش می دهد.
  • در هنگام نشستن و خوابیدن به وضعیت بدنی خود بیشتر توجه داشته باشید.
  • اضافه وزن موجب افزایش فشار و استرس بر عضلات می شود ، به همین دلیل توصیه می شود وزن خود را در حالت متعادل حفظ نمایید.
  • مصرف کافئین مانع جذب الکترولیت و برخی مواد مغذی در بدن می شود ، به همین دلیل لازم است مصرف کافئین را کاهش دهید.

چه عضلاتی بیشتر درگیر گرفتگی یا اسپاسم می شوند ؟

بررسی ها نشان می دهند که ماهیچه ها و عضلاتی که به دو مفصل متصل هستند و یا از آن ها عبور می کنند ، بیشتر در معرض گرفتگی عضلات قرار دارند. از جمله این عضلات ، به موارد زیر می توان اشاره نمود :

  1. عضلات کمری
  2. عضله های پشت ساق پا
  3. ماهیچه های بازو
  4. عضلات پشت و جلو ران پا
  5. ماهیچه های شکم و پهلو
  6. ماهیچه های قلب
  7. عضلات قفسه سینه
  8. ماهیچه های کف دست و یا کف پا

درمان های موثر در گرفتگی عضلات در کرج

برای درمان اسپاسم عضلانی راه های درمانی مختلفی وجود دارد. برای مثال ، گاهی تنها با چندین راهکار ساده خانگی ، این عارضه برطرف می شود. همچنین درمان های سنتی و استفاده از داروهای گیاهی می تواند در برطرف شدن اسپاسم عضلانی موثر باشد. برای مثال چای بابونه ، دمنوش عسل و زرد چوبه و همچنین دمنوش زنجبیل به بهبود التهاب و کاهش دردهای عصبی و عضلانی کمک زیادی می کنند. ماساژ دادن  ، کشیدن عضلات و ماهیچه ها به آرامی ، استفاده از کمپرس گرم و سرد برای کمک به شل شدگی عضلات و افزایش خونرسانی  ، حمام آب گرم از جمله روش های خانگی موثر در درمان گرفتگی عضلات است. در رابطه با درمان های سنتی نیز برای بهبود سیستم عملکردی گردش خون و رفع گرفتگی ها می توان از روغن کرچک ، روغن گل میخک و فلفل هندی استفاده نمود.

درمان های دارویی موثر در اسپاسم عضلانی

در شرایطی که روش های فوق در برطرف شدن گرفتگی موثر نباشد ، درمان های دارویی توسط پزشک توصیه می شود ؛ بنابراین باید از مصرف خودسرانه داروها خودداری نمایید و انتخاب بهترین روش درمانی را به بهترین متخصص طب فیزیکی در کرج بسپارید.

 

آیا گرفتگی عضلات ناشی از بیماری های زمینه ای مثل دیابت یا فشار خون می شود؟

مطابق فرمایشات بهترین متخصص درمان گرفتگی عضلات در کرج ، گرفتگی عضلات می‌تواند ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و فشار خون باشد. به عنوان مثال ، دیابت می‌تواند به عنوان یک عامل خطر برای گرفتگی عضلات عمل کند. در افراد مبتلا به دیابت ، افزایش میزان قند خون می‌تواند باعث افزایش میزان قند در عضلات شده و به گرفتگی عضلات منجر شود. همچنین ، در برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا ، همین مسئله می تواند باعث فشار آمدن به ماهیچه ها و به ایجاد گرفتگی عضلات منجر شود. در هر صورت ، اگر دچار گرفتگی عضلات هستید ، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات
Call Now Button
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Instagram